Az epres galette, a tökéletes gyümölcsös süti címre jó eséllyel pályázna. Tökéletes arányban van a tészta és a gyümölcs is. A klasszikus epres sütik mellett üdítő újdonság a franciák kedvenc pitéje, a galette. Ropogós omlós tészta, és az egyszerű elkészítéshez társuló rusztikus külső jellemzi a galettet.
Galette a francia pite
Ebben a francia eredetű sütiben az a jó, hogy nem kell hozzá semmilyen bonyolult forma vagy kütyü, csak egy nagy tepsi. Tulajdonképpen ez egy omlós tésztából kialakított fészek, amit bármilyen gyümölcsös töltelékkel készíthetünk. Emelett a méretével is játszhatunk. Egy nagyot gyorsabb és egyszerűbb készíteni, de lehet helyette 4 részre osztani a tésztát és a tölteléket és mini pitéket sütni.
Epres galette recept
Az epres galette alapja egy klasszikus omlós tészta, aminek az a trükkje, hogy ne hagyjuk a vajat megolvadni a kezünk melegétől. Ha megolvad a vaj, akkor szaknyelven leég a tészta. Sütés után nem omlós lesz, hanem szalonnás, nyúlós, rossz állagú. Korábban több piténél is mutattam nektek, hogyan kell simán kézzel eldolgozni. A változatosság kedvéért ebben a receptben azt muttattam meg, hogy egy habkártyával is gyorsan és ügyesen össze lehet dolgozni a lisztet a vajjal.
Epres galette díszítése
Igazság szerint a többség felüt egy tojást és alaposan lekeni a tésztát sütés előtt, de persze ott marad a tojás fele és szerintem nem lesz szebb vagy finomabb a tojástól. Sőt. Páran szeretnek a szélére extra kristálycukrot is szórni, de én ezt is teljesen feleslegesnek tartom, ezért töltés után, úgy ahogy van, készre sütöm.
📖 Recept
Gyors epres galette recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt (BL55)
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 12 dkg teavaj (hideg)
- 60 ml víz (jéghideg)
Az epres töltelékhez:
- 45 dkg eper
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg étkezési keményítő (vagy vaníliás pudingpor)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül, (160 fok légkeveréssel) és készítsünk elő egy nagy lapos tepsit sütőpapírral. 60 ml vizet tegyünk a fagyasztóba, hogy teljesen jéghidegre hűljön.
- A tésztához a lisztet egy keverőtálba szórjuk a sóval és a porcukorral. Keverjük el a száraz alapanyagokat és jöhet bele hideg felkockázott vaj is. Dolgozzuk össze egészen finom morzsákra.
- Ha már apró, morzsás, jöhet hozzá a jéghideg vízből 4 evőkanál. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze sima tésztává. Ha szükséges adjunk még hozzá plusz vizet. Csomagoljuk egy fóliába és tegyük a hűtőbe 20 percre.
- A töltelékhez az epreket kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Ízesítjük vaníliás cukorral, porcukorral és alaposan forgassuk át, hogy a cukor felolvadjon és mindenhol bevonja a gyümölcsöt. Végül hintsük meg étkezési keményítővel és keverjük alaposan össze.
- Terítsünk magunk elé egy sütőpapírt és készítsünk elő egy nyújtófát és egy kevés lisztet a nyújtáshoz. A lehűlt tésztát enyhén lisztezzük meg alul felül és óvatosan kezdjük el egy nagy körré nyújtani. Nyújtás közben 1-2 alkalommal fordítsuk át, hogy alá tudjunk lisztezni ha szükséges és egyenletesen nyújtsuk 3 mm vastagra.
- A gyümölcsöt keverjük át és halmozzuk a tészta közepére. Igazgassuk el és a szélét hajtsuk rá vissza körben haladva. A felesleges lisztes részeket söprögessük le egy ecsettel. Emeljük át egy nagy tepsire és süssük 30 perc alatt készre.
Ha édes pitére vágysz, akkor próbáld ki ezeket is!
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?